Ajankohtaista

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) vahvisti 31.10.2024 esittävän taiteen valtionosuusrahoituksen vuodelle 2025. OKM leikkaa Ryhmäteatterilta 3 henkilötyövuotta eli 92 374 euroa. Ero vuoteen 2024 on -11,64 %. 

Vuonna 1967 perustettu Ryhmäteatteri on Suomen vanhin ryhmämuotoinen ammattiteatteri, joka esittää teatteria kaikkina kolmena näytäntökautena; syksyisin ja keväisin Helsinginkadun näyttämöllä Helsingin Alppiharjussa, ja kesäisin Suomenlinnan kesäteatterissa. Ryhmäteatterin ohjelmisto koostuu niin uusista dramatisoinneista ja sovituksista kuin kotimaisista kantanäytelmistäkin. Lähivuosille Ryhmäteatteri on jo tilannut uudet näytelmät muun muassa Marjo Niemeltä, Elina Snickeriltä, Aina Bergrothilta ja Kati Kaartiselta. Uudet kantanäytelmät ja näytelmäkirjailijoiden asema ovat tärkeitä Ryhmäteatterille, mistä konkreettisena esimerkkinä myös yhdessä KOM-teatterin, Q-teatterin ja Teatteri Viiruksen kanssa perustettu Uuden näytelmän toimisto UNTO

Lähes 12 prosentin leikkaus pakottaa Ryhmäteatterin nostamaan lippujen hintoja ja pienentämään tuotantojensa kokoa. Toimenpiteet ovat suuressa ristiriidassa Ryhmäteatterin – ja minkä tahansa teatterin – tehtävien sekä arvojen kanssa; pitää teatteri taloudellisesti saavutettavana yleisöille ja työllistää alan freelancereita.  

"Valtionosuusleikkausten myötä riski on, että teatterista tulee vain harvojen oikeus. Haluammeko todella kulttuuria, johon kaikilla ei ole varaa?" kommentoi teatterinjohtaja Juha Kukkonen

Suomen teatteriverkosto koostuu erilaisista teattereista niin kokonsa ja sijaintinsa kuin rakenteidensa ja yleisöpohjiensakin puolesta, eikä niiden merkitystä voi keskenään vertailla. Yhteistä jokaiselle teatterille on yhteiskunnan tuen saamisen tärkeys: suomalaisen pienen kielialueen esittävä taide on pidettävä taloudellisesti ja sosiaalisesti saavutettavana, taiteellinen taso korkealla, ja sen muodot sekä esittämisen ja tekemisen tavat monipuolisina. Ilman yhteiskunnan tukea voimme tarjota esittävää taidetta enää vain kapeasti ja harvoille kehittämättä esittävää taidetta lainkaan.  

"Valtionosuusleikkaukset ovat harvinaisen lyhytnäköisiä. Todellisia säästöjä ei synny, vaan alasajo maksaa enemmän kuin säästää työttömyyden kasvun ja tuottavuuden heikkenemisen kautta. Työpaikkojen menetyksen lisäksi leikkaukset kaventavat kulttuurialan ja taiteen kehitysmahdollisuuksia.” Kukkonen huomauttaa. 

Ryhmäteatterilaiset ovat syvästi huolissaan koko suomalaisesta teatteriverkostosta, erityisesti kahdesta muusta helsinkiläisestä ryhmämuotoisesta ammattiteatterista, KOM-teatterista ja Q-teatterista, joihin kohdistuu niin ikään vaarallisen suuret leikkaukset. Ryhmäteatterilaiset vaativat nykyisten sekä vuodelle 2026 suunniteltujen leikkausten perumista. Emme usko leikkauksien tuovan säästöä, päinvastoin. 

"Taide on peili, josta näemme itsemme ja opimme ymmärtämään toisiamme. Juuri nyt, kun maailma pirstaloituu ja ihmiset erkanevat omiin kupliinsa, yhteiset tarinat ovat elintärkeitä yhteisen identiteettimme vahvistamiseksi. Näitä leikkauksia ei saa toteuttaa, jos haluamme säilyttää yhteytemme toisiimme." Kukkonen toteaa. 

Yleisömme ja ystävämme! Käykää teatterissa ja allekirjoittakaa suuri kulttuuriadressi.

Lisätietoja Sakset seis! -kampanjasta.

Päivitetty 8.11.2024