Btn_openmenu
Btn_close
Btn_close

Anna palautetta

Kysy, kommentoi, kiitä, kritisoi.

Nimi

Sähköpostiosoite

Palaute


Varmistus: paljonko on yksi plus kaksi?

Lähetä
Sulje ikkuna

Nykyiset ja tulevat esitykset

Kööpenhamina

K_pis_pieni

Menneet esitykset

Sofian maailma

Lisää menneitä esityksiä

Gaarder - Freundlich

Sofian maailma

Sofia_web_keski

”Viisauden alku on myöntää, ettei tiedä muuta kuin, ettei tiedä mitään.”

Eräänä keväisenä tuiki tavallisena päivänä pienellä norjalaisella paikkakunnalla tuiki tavallinen 14-vuotias Sofia löytää postin seasta kaksi hänelle osoitettua kirjettä vailla tietoa kirjeiden lähettäjästä. Ensimmäinen kirje kysyy ”Kuka sinä olet?” ja toinen ”Mistä maailma on peräisin?”. Pian postilaatikkoon ilmestyy myös Hilde -nimiselle tytölle osoitettu postikortti. Kuka on Hilde ja miksi Hilden isän tyttärelleen lähettämä postikortti on lähetetty Sofian osoitteeseen?

Mystisiä kirjeitä alkaa tulla yhä enemmän ja pian Sofia huomaa tulleensa niiden kautta temmatuksi mukaan ainutlaatuiselle ja ikimuistoiselle filosofian kurssille. Kurssin opettajan Alberto Knoxin esittämiä filosofisia kysymyksiä ratkaisemalla Sofialle selviää, ettei maailma, jonka hän on luullut tuntevansa, olekaan aivan sitä, miltä se näyttää…

Vuonna 1991 julkaistu Sofian maailma on kirjailija Jostein Gaarderin läpimurtoteos. Teos on käännetty yli 50 kielelle ja vuonna 1995 se oli maailmanlaajuisesti eniten myyty kaunokirjallinen teos.

Johanna Freundlichin dramatisoima ja ohjaama Sofian maailma on taianomainen matka elämän syviin kysymyksiin, joihin vastaamalla voi ihminen sijoittaa itsensä paremmin osaksi maailmanjärjestystä. Lisääntyvät salaliittoteoriat ja demokratioiden kriisit tekevät teoksesta ajankohtaisemman kuin koskaan.

Ohjaus ja dramatisointi: Johanna Freundlich
Rooleissa: Robin Svartström, Suvi Blick, Jouni Innilä, Aarni Kivinen ja Sari Mällinen
Lavastus: Janne Siltavuori
Pukusuunnittelu: Niina Pasanen
Valosuunnittelu: Ville Mäkelä
Äänisuunnittelu: Jussi Kärkkäinen
Maskeeraussuunnittelu: Tiina Winter

Näytelmän oikeuksia valvoo Näytelmäkulma - Nordic Drama Corner.

Esitykset klo 19 ellei toisin mainita. Esityksen kesto on 2,5 tuntia sisältäen väliajan.
Esityksessä käytetään vaaratonta teatterisavua.

Käsiohjelman löydät täältä.

Sofian maailman lippujen ostamisesta: Turvavälien vuoksi Ticketmasterin verkkokaupasta voi ostaa vain 1-2 lippua kerrallaan ja lippujen on oltava saman hintaisia. Jos haluat ostaa tai varata enemmän kuin kaksi lippua ja/tai tilaukseen kuuluu hintayhdistelmiä, niin varaa liput omasta lipunmyynnistämme.


Huomaa:

- Kesälle 2021 alunperin suunniteltu Seitsemännen portaan enkeli on peruttu koronapandemian vuoksi. Tuotanto olisi ollut mahdotonta toteuttaa rajoitukset huomioiden
- Seitsemännen portaan enkeliin ostetut liput voi vaihtaa sellaisenaan ilman lisäkuluja Sofian maailmaan Ryhmäteatterin omassa lipunmyynnissä
- Katsomo on numeroitu ja turvavälien vuoksi katsomossa on myynnissä vain 180 paikkaa normaalin reilun 500 paikan sijaan
- Katsomokapasiteettia voidaan nostaa viranomaisluvalla
- Erityisesti näinä aikoina kaikenlaiset muutokset ovat erittäin mahdollisia
- Koronaturvallisuudesta ja toimenpiteistämme voi lukea lisää koronainfo -välilehdeltä
- Seuraa tiedotustamme sosiaalisessa mediassa ja lukemalla uutiskirjeitämme
- Lipunmyyntimme on hyvin ruuhkautunut. Toivomme kärsivällisyyttä ja yhteydenottoja ensisijaisesti sähköpostitse

Tekijöistä

Sofian maailma on norjalaisen kirjailijan Jostein Gaarderin läpimurtoteos. Ennen kirjailijan uraansa Jostein toimi opettajana. Jostein on palkittu muun muassa Norjan kulttuuriministeriön palkinnolla sekä Eurooppalaisella lastenkirjallisuuspalkinnolla.
 
Sofian maailman Suomenlinnan kesäteatteriin on ohjannut ja dramatisoinut Johanna Freundlich . Johannan oli alunperin määrä ohjata Seitsemännen portaan enkeli -näytelmä Suomenlinnan kesäteatteriin, mutta koronarajoitusten jatkuessa vielä keväällä 2021 jouduttiin esityksen ajankohtaa siirtämään määrittelemättömästi tulevaisuuteen.

Johanna on viimeksi työskennellyt Ryhmäteatterissa vuonna 2014 hänen ohjatessaan Helsinginkadun näyttämölle Kati Kaartisen kirjoittaman näytelmän Nätti tyttö, vähän pehmee , joka nähtiin myös Tampereen teatterikesässä. Ryhmäteatterin lisäksi Johanna on työskennellyt muun muassa Kansallisteatterissa, Turun kaupunginteatterissa, Savonlinnan oopperajuhlilla ja Kansallisoopperassa.
 
Sofian roolissa nähtävä näyttelijä Suvi Blick valmistui keväällä 2021 Teatterikorkeakoulusta. Suvi valittiin kuluneena keväänä myös Teatteri Vanha Jukon ensembleen. Suvi on mukana Vanha Jukon tammikuussa 2022 ensi-iltansa saavassa Hiihtoesitys -esityksessä.

Muun muassa filosofian opettajan Aleberto Knoxin roolissa nähdään Ryhmiksen vakituinen näyttelijä Robin Svartström. Sofian maailman esitysten ohessa Robin on mukana C Moren uuden kotimaisen tv-sarjan kuvauksissa. Harjunpää -sarja saa ensi-iltansa C More -suoratoistopalvelussa vuonna 2022. Robin nähdään Sofian maailman esityskauden jälkeen Juha Kukkosen ohjaamassa Jumalan sana -esityksessä Helsinginkadun näyttämöllä.

Muun muassa mystisen Majurin roolissa nähdään Turusta meille vierailemaan tullut freelance-näyttelijä Jouni Innilä. Jouni on monelle teatterin ystävälle tuttu Jyväskylän Kaupunginteatterista, missä hän teki pitkän uran kiinnitettynä näyttelijänä. Jouni on näytellyt myös muun muassa Samppalinnan kesäteatterissa, Joensuun kaupunginteatterissa ja Turun ruotsalaisessa teatterissa. Jouni viimeisin roolityö oli Turun Kaupunginteatterin Amélie -musikaalissa vuonna 2020.
 
Sari Mällinen nähdään muun muassa Sofian äidin roolissa. Sari on Jussi-palkittu näyttelijä, joka on näytellyt lukuisissa elokuvissa ja teattereissa ympäri maata. Suomenlinnan kesäteatterissa Sari nähtiin viimeksi vuonna 2016 Esa Leskisen ohjaamassa Kesäyön unessa. Sari palaa Sofian maailman jälkeen pian Ryhmäteatteriin, sillä Sari on mukana vielä yleisölle julkaisemattomassa uudessa kotimaisessa näytelmässä, joka saa ensi-iltansa Helsinginkadun näyttämöllä syksyllä 2022.

Lukuisista aiemmista Ryhmäteatterin produktioista tuttu näyttelijä Aarni Kivinen nähdään monessa eri roolissa Sofian maailmassa. Ryhmäteatterin lisäksi Aarni on näytellyt muun muassa Turun kaupunginteatterissa, Kansallisteatterissa ja Helsingin kaupunginteatterissa. Sofian maailman esityskauden jälkeen lähtee vierailemaan Rauman Kaupunginteatterin Pirtumiehet -esitykseen.

Lukuisista aiemmista tuotannoistamme on tuttu myös lavastaja Janne Siltavuori. Janne on suunnitellut lähes kaikkiin Suomen teattereihin lavastuksia. Lisätietoa Jannesta ja hänen työskentelystään löydät täältä.

Valot Sofian maailmaan on suunnitellut Ryhmiksen kiinnitetty valo- ja videosuunnittelija Ville ”Mäksä” Mäkelä.

Sofian maailman äänisunnittelija on Ryhmiksen kiinnitetty äänisuunnittelija Jussi Kärkkäinen. Teatteritöiden ohessa Jussi on ollut mukana myös säveltämässä musiikkia Agemonia -peliin.

Puvut on Sofian maailmaan suunnitellut Niina ”Ninja” Pasanen. Ninja on Jannen tapaan ollut mukana lukuisissa produktioissamme niin Suomenlinnassa kuin mantereenkin puolella. Teatterin lisäksi Ninja toimii pukusunnittelijana myös elokuva- ja tv-tuotannon alalla.

Maskeeraussuunnittelija Tiina Winterille Sofian maailma on ensimmäinen produktio Suomenlinnan kesäteatterissa. Tiina on alansa kova ammattilainen, joka suunnittelee ja toteuttaa maskeerauksia teattereiden lisäksi myös elokuva- ja tv-alalla. Tiina on ammatiltaan myös parturi-kampaaja ja peruukkimestari. Lisätietoja löydät Hiusateljee Winter ja Aallosta!

Soittolista

Txt_stage_suokki