David Edgar
Helluntaiaatto
Englantilaisen näytelmäkirjailija David Edgarin näytelmä Helluntaiaatto käsittelee vahvasti ja monipuolisesti tämän päivän tärkeitä ja ihmisiä puhuttavia ja puhuttelevia asioita, kuten pakolaisongelmaa, erilaisten kulttuurien kohtaamisista aiheutuvia ristiriitoja, ihmisen juurettomuutta ja kodittomuutta.
Helluntaiaatto sijoittuu entiseen Jugoslaviaan, idän ja lännen leikkauspisteeseen. Autioituneesta kirkosta, keskeltä sotatoimialuetta, löydetään ikivanha alttarimaalaus, joka saattaa uuteen valoon koko länsimaisen taiteen historian. Samalla kun taidehistorioitsijat, markkinamiehet ja poliitikot kiistelevät siitä, kenelle taulu oikeastaan kuuluu, saavat tapahtumat yllättävän käänteen: Ryhmä aseistettuja turvapaikanhakijoita, kodittomia pakolaisia maailman joka kolkalta, linnoittautuu kirkkoon ja ottaa kaikki sisällä olijat panttivangeiksi. Vähitellen taidehistoriallinen kiista kasvaa kysymyksiksi elämästä ja kuolemasta, kulttuurin ja ihmislajin tulevaisuudesta.
Helluntaiaatto tuo näyttämölle aikamme kiperimmät kysymykset koskettavalla ja myös humoristisella tavalla.
Näytelmää voidaan hyvin kutsua Ryhmäteatterin suurproduktioksi, sillä pelkästään eri rooleja on lähes 30. Helluntaiaatto sai ensi-iltansa Englannissa 1994 ja on yksi 1990-luvun palkituimmista näytelmistä Euroopassa.